Ile może zjeść człowiek o przeciętnym żołądku podczas jednego posiłku i jak wiele zjada, przez całe życie?

Spokojnie, można jeść tak długo, dopóki żołądek nie pęknie. Na szczęście, w normalnych warunkach to się nie stanie. Kiedy jedzenie trafia do żołądka, miesza się z sokami trawiennymi i staje się płynną papką, zwaną miazgą pokarmową. Żołądek ma elastyczne ścianki i może się rozciągać podczas jedzenia, mieszcząc ostatecznie do 4 litrów miazgi. Wszystko zależy więc od objętości jedzenia i napojów.

Jeśli przed obiadem wypijemy półtora litra piwa, trudno będzie zjeść trzydaniowy posiłek, nie czując się przy tym nieprzyjemnie pełnym.

Nasz żołądek nie może jednak pęknąć, gdyż istnieje hormonalna łączność między nim a mózgiem. Jeden z hormonów, gastryna, otwiera odźwiernik, pozwalając miazdze pokarmowej przemieścić się do dwunastnicy w celu dalszego trawienia. Inny hormon, cholecystokinina sprawia, że czujemy się najedzeni i po prostu przestajemy jeść.
Przeciętnie zjadamy 2-2,5 tysiąca kalorii dziennie. Tak więc, w ciągu życia trwającego powiedzmy 75 lat jest to odpowiednik około ćwierci miliona kromek chleba grubo posmarowanego masłem.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Google